BESZÁMOLÓ A PADOVAI EGYETEMEN TETT LÁTOGATÁSOMRÓL

 

Köszöntöm ezen írás olvasóit! Sokat gondolkodtam azon, hogy mi lenne az ideális cím…nemes egyszerűséggel egy felszólítás:

 

IRÁNY PADOVA!!!

 

Tavaly szeptemberben már jártam itt, de sajnos akkor csak két nap állt rendelkezésemre, most igyekeztem bepótolni a lemaradást.

Atya Isten hol kezdjem? Talán magán a városon.

Jó, rendben, mint „olaszmániást” nyugodtan nevezhettek elfogultnak, de ez a város tényleg elragadó! Eltekintve az utcákon heverő csikkektől (2005. január 1. óta tilos minden zárt helyen – étterem, kávézó, söröző…stb. – a dohányzás ) TISZTA.

Szállásom a híres Prato delle Valle téren volt. Innen csak pár lépés a Santa Giustina és a SantAntonio székesegyházak. Az előbbi egyszerű, letisztult belső formákkal míg az utóbbi a néha már labirintusnak tûnõ kerengőivel, kertjeivel, múzeumával és kegytárgyakat árusító üzletével varázsolja el a látogatót. A Santa Giustina-ban egy pap bácsi rendkívül hasznos tanácsokkal látott el, gyakorlatilag a másodperc törtrésze alatt kiszedte belőlem a válásom és egyéb lelki bajaim történetét és végtelenül világi módon közölte, hogy az a bizonyos egy ló volt, mit lacafacázok, menjek újra férjhez, mert a világ a családokon keresztül halad előre.
Oké – mondtam – semmi akadálya, de George Clooney újabban nem veszi fel a mobilját….
Megpaskolta az arcom és nevetve bátorított: „Az Úr talán egy nála is jobbat tartogat!”
Áldásával folytattam utam. A SantAntonio-ban egy komoly kollégája szintén áldást osztott. Bárki odamehetett és õ elmondva egy imát az Atya védelmét kérte rá…. Kerestem a perselyt, de ez bizony INGYEN van. Hitből, szeretetből. Szép volt, igazán szép.

Remélve, hogy a védelem kitart, bátran léptem a zebrára egy olyan helyen, ahol nem volt lámpa…vészesen közelgő autók elé.
„Végtére is maximum aszfaltfestmény lesz belőlem” – gondoltam, amire húgommá fogadott barátnőm csak annyit mondana, hogy „Te aztán bármire képes vagy, hogy tartósan olasz földön lehess…”
Na ja, de azért van egy határ…és ezt a határt az autósok is ismerik. Fékeznek, megállnak és udvariasan intenek „tessen csak tessen” pillantással.
Bármily hihetetlen ez az esetek 99,9%-ában így történik. A maradék 0,1%-ot merő rosszindulatból hagytam meg.

Az Egyetemre busszal igyekeztem. Itt is van bérlet, gyűjtőjegy. Szállásom közeléből 4 busz is megy az egyetem felé, pontosabban ahhoz az épülethez (Geológia tanszék) ahol találkozóm volt… A buszokat meg kell tanulni „kezelni”. Felhívom mindenki figyelmét a következőre:

Ha csak állunk a megállóban a járat bizony elhúz mellettünk, ha épp nincs leszálló. Amikor közeledni látjuk az általunk várt számú járművet, az úttest fölé tartott karral jeleznünk kell neki. Ez egyrészt praktikus, nincs felesleges tökölődés (elnézést a kifejezésért ) az úton, nem tart fel másokat és még egy kicsit „családias” hangulatot is kölcsönöz a dolognak. Másrészt viszont, ha távol vagyunk a megállótól a futás pusztán testedzés marad, a sofőrt nem hatja meg igyekezetünk, végül is honnan tudja, hogy õt kergetjük?????

A jegyet ne felejtsük el kezelni, ellenőrök itt is vannak.

Vásárlás: Az olasz specialitás itt is él, kb. 13:00tól 15-16:00 – ig az üzletek zárva vannak. A Palazzo della Ragione két oldalán kis piac van minden reggel. Zöldség, gyümölcs, csecse-becse. A nagy piac szombatonként a Prato delle Valle-n van.

Hölgyek figyelem! Az utcákon, főleg a Pedrocchi kávéház (Via Febbraio) környékén színesbőrű urak árulják lepedőre kitett, táskákból, övekbõl álló portékájukat. Igazán kellemes holmikat lehet kifogni, DE! észnél kell lenni, mert sokat kérnek érte. Én imádok alkudozni ezért a következőt tanácsolom: szívhez kapás, csodálkozó szemöldök felhúzás, gúnyos mosoly és egy rövidke „Hah” felkiáltás, majd konkrét rákérdezés: Viccelsz? (Stai scherzando?) …. Aztán jöhet a duma: „ 14 gyerekem van, nyugdíjas egyetemista vagyok, beteg és fáradt, nekem erre nincs pénzem….” És itt lehet benyögni az általunk rászánt összeget. Ha sértődik, csak rántsuk meg a vállunkat és menjünk tovább. Vagy utánunk szólnak, vagy 20 perc múlva a 2. körben megismernek és újra megállítanak. Ám ha őszinte akarok lenni, akkor a piacot jobban ajánlom.

Ugyanezen utcán gyakran belefuthatunk kisebb csődületbe. Érdemes megállni! A kollektív őrület ugyanis minden bizonnyal egy éppen doktoráló hallgatót takar, aki a leglehetetlenebb maskarában a többiek által készített lapról a több éves viselt dolgait felolvasva kénytelen „vizsgázni”. Ha ront egy szót, akkor bizony vagy innia kell egy flakonból (és nem málnaszörpöt!), vagy kap egy adag lisztet, tejszínhabot, egyéb ragacsos-színes kulimájszt a nyakába. Ezt a hagyományt a város és a rendőrség jóváhagyásával űzik, igaz rendkívül tisztességesen, szétterített nylonokon.

Kulturális ajánlat: Kihagyhatatlan (figyelem, a hazatérőkkel ZH-t iratok belõle:-)))) ) a Giotto freskók megtekintése a Capella degli Scrovegni-ben (Corso Garibaldi – Parco dellArena), a Donatello szobrok és domborművek a SantAntonio Bazilikában (a templom téren a szintén általa készített bronz lovas szobor látható, mely Gattamelata zsoldosvezért ábrázolja).
Lenyûgözõ a Palazzo della Ragione Nagyterme.
Azoknak, akik kedvelik a természetet szívből ajánlom a Botanikus kertet, mely a Parto delle Valle-tól a Via Donatello-n 5 perces séta.

Érdemes ellátogatni a legegyszerűbben vonattal megközelíthető Castelfranco-ba, ahol Giorgione született és megnézni egyik leghíresebb festményét a „Mária gyermekével, Szent Györggyel és Assisi Szent Ferenccel”.

Nekem személyes szerencsém, hogy az egyik hivatalos vacsorát ebben a kis városban tartották. Udvariasan elhárítottam a kocsival történő leszállítás ajánlatát és „Kalandra fel!” felkiáltással a vasutat választottam. „Juszt is tapasztalok” – döntöttem és megvéve az 5 Euro-s jegyet megkerestem a 9-es vágányt (binario). Az állomás egyébként központi helyen van és minimum 4-5 busznak itt van a végállomása, a járművek elején ezt „Ferrovia” felirattal jelzik.
A vonatot könnyedén megtaláltam és higgyétek el nem rosszindulatból írom, hogy ott a 2. osztályú vagon olyan mint nálunk az InterCity maxiszuperplusz….. Tiszta, kényelmes, kulturált.
Ami pislogásra késztetett, hogy amennyivel később indult, annyival korábban érkezett a célállomásra  Az út maga egyébként kb. 30 perc, és a délutáni órákban érdemes az indulás előtt jó időben felszállni, mert sok az ingázó és az utolsó percekben teljesen megtelnek a vagonok.

Étkezés, éttermek: Egyetemistáknak van menza a Kémia és Fizika Tanszékek épületeivel szemben egy volt kollégiumi épület földszintjén.
Viszonylag olcsón (1 Euro körül) lehet városszerte remek és nagy szendvicseket kapni. Aki étterembe vágyik, spóroljon:-) Pizzák 5-7 Euro-tól 10-11 Euro-ig kaphatók.
Olaszországban már nem divat a borravaló és az éttermek 98%-ában lehet kasszánál fizetni.
Egyéb élelmek beszerezhetők az „Alimentari” üzletekben de szerintem jobb rászánni az idõt és a város külső részein található bevásárló központokba elmenni. Ezek jóval olcsóbbak is. Az egyik legkönnyebben megközelíthető egy Interspar (+ kis butikok sora), ami a 10-es busz vonalán van.

Kollégiumok: Lányoknak a Via Tartaglia-n lévőt ajánlom. Az épület a nyaralóvárosok apartman házaira emlékeztet. Portaszolgálat van és mind a portáshoz, mint az igazgatóhoz bátran lehet fordulni minden ügyes-bajos dologgal.

Fiúknak a Copernico kollégium ideális. Kulturált, szép, tiszta.

A foglalások intézése előtt (ha másra esett a választásotok) győződjetek meg róla, akár egy telefonhívással is, hogy a kiválasztott épület üzemel e. Én kettőt hiába kerestem fel (Ederle, Fusinato), üresek és bezártak, jelenleg felújításra várnak.

A legtöbb kollégiumban van sportszoba, TV aula, computer szoba internet kapcsolattal, mosóhelység, stb.

 

Írhatnék még rengeteget, de a személyes tapasztalatokat nem lehet kiváltani körmölt sorok rengetegével. Remélem, hogy beszámolómnak hasznát látjátok.

Várostérképet szívesen fénymásolok mindenkinek és örömmel válaszolok bármilyen kérdésre.

 

JÓ UTAT, KELLEMES KINNTARTÓZKODÁST ÉS NE FELEDJÉTEK:

 

TANULNI, TANULNI, TANULNI!!!!!!! :-)

 

 

 

Hasznos linkek.

 
Egyetem: http://www.unipd.it
Város: http://www.padovanet.it
http://www.turismopadova.it
Vonatok: http://www.trenitalia.it
Kollégiumok, szállások: http://www.sassa.org/it/allogi

Képek:

Prato delle VallePrato delle VallePrato delle ValleSant' Antonio BazilikaSant' Antonio BazilikaSant' Antonio BazilikaPiazza Sant' AntonioutcarészletVia FebbraioVia FebbraioCanaleBotanikus kertegy "vizsgázó"egy "vizsga" szövegeGeológia Tanszék épületeGeológia Tanszék épületeCastelfrancoCastelfrancoCastelfrancoCastelfrancoGiorgione